Снимка varnahot.comОт Камарата на геодезистите направиха важно изявление за имоти, които

...
Снимка varnahot.comОт Камарата на геодезистите направиха важно изявление за имоти, които
Коментари Харесай

Камарата на геодезистите с изявление: Разпродажбата на държавни имоти в Морската градина на Варна е недопустимо

Снимка varnahot.com

От Камарата на геодезистите направиха значимо изказване за парцели, които са държавна благосъстоятелност и се разпродават в Морската градина.

Миналата седмица стана ясно, че регионалния шеф на Варна Стоян Пасев е продал съвсем декар от морската градина на компания на Петя Славова. 

Ето цялото изказване:

Във връзка с продължаващата продажба на парцели държавна благосъстоятелност в рамките на “Приморски парк ”, град Варна (местности “Салтанат ” и Горчивата чешма ”), сме длъжни да отправим следното предизвестие:

В територии, за които страната и общината плануват създаване на паркове и градини, според устройствени проекти, е неприемлива продажбата на държавни и общински парцели на частни лица!

Това е по този начин, тъй като:
Народът, посредством Конституцията на Република България, чиито разпореждания имат директно деяние, повелява  държавните парцели да се стопанисват и ръководят в полза на жителите и на обществото , а не на обособени физически или юридически лица.Законът за устройство на територията задължава органите на изпълнителната власт да преценяват устройственото обмисляне с проектите от по-високо равнище – да вземем за пример в случай че общият организационен проект планува устройването на парк, подробният организационен проект, би трябвало да планува отчуждаване на парцелите. В този смисъл,  безусловно неприемливо е в такава територия налични държавни и общински парцели да се продават на частни лица , което слага локалната власт в неспособност да приложи устройствените проекти.Не на последно място, дефинираме като непрофесионално и  неприемливо, отразяването в кадастралната карта и кадастралните регистри на парцели, чийто метод на трайно прилагане може да дефинира даже и човек без специфични познания, като “Поземлен парцел с  недефиниран метод на трайно прилагане ”.
Естествено, има доста други аргументи, само че упоменатото е премного да си зададем въпроси за това дали имаме бъдеще?…

Описаните нарушавания, сега са вероятни, освен заради “пропуски ” в нормативната уредба, а и поради тъпчене на главните правила, на които се гради правовата страна!

Като експерти в региона на устройственото обмисляне, кадастъра и геодезията, предлагаме да окажем помощ за осъществяване и смяна на нормативната уредба от страна на органите на изпълнителната власт, с цел да се възвърне правовата страна.

Председател на Управителния съвет на

Камарата на геодезистите в България:

инж. Йоан Каратерзиян

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР